lørdag den 1. oktober 2011

Min store græsplæne

Jeg har jo sagt at min græsplæne skal laves til bede. Det er ikke bare sådan at lave nye bede for hvordan skal de udformes, skal der laves græsstier, eller skal det være flisestier?? Det er svært at komme igang og jeg kunne godt ønske mig lidt hjælp fra en havearkitekt. Nå men her er billeder fra min have med den store plæne.


Billederne er taget oppe fra indkøslen. Som i kan se har jeg en bue i rionet nede ved køkkenhaven/højbedene. Jeg har også en bue fra indkøslen og ned til plænen. Disse 2 buer ville jeg gerne forbinde med en slynget sti i noget belægning.

I kan her se billeder fra haven taget oppe fra 1.sal.  
Vores have grænser op til et stort naturområde på ca 60.000 km som ligger ned til Gudenåen.

Der er meget græs der skal graves væk for at lave bede, men nu må jeg se hvor langt jeg når her i efteråret.
Min hånd er jo nok ikke til at grave meget med efter min operation på fredag.

7 kommentarer:

 1. Hvor jeg kender udfordringen med at få anlagt bede, så det ser 'godt' ud. Jeg skal også igang med et nyt bed og har lagt brædder ud, for at se, hvordan det ser ud på den måde. Jeg gad alstå også godt lige at få besøg af en havearkitekt!

  God bedring med din hånd - håber ikke, at det er en stor operation, som du skal igennem!

  SvarSlet
 2. Græsstier er det nemmeste, tror jeg, men Signes stier er nu også flotte. Stort arbejde det er det og med en nyopereret hånd ligger det nok lidt ud i fremtiden.
  Håber det går let og nogenlunde smertefrit på fredag.

  SvarSlet
 3. Jeg kan også godt lide græsstier og kender godt den udfordring det er, at anlægge nye bede. Jeg tænker blandt andet over, hvor bedene skal ligge i forhold til huset og terrassen og når jeg ligesom har fundet et udgangspunkt, så tænker jeg over, hvordan bedene skal matche hinanden. Jeg kan godt lide runde former med forskellige rundinger og disse kan faktisk matche alle former. Jeg prøver også at forestille mig forskellige bedafgrænsninger, der matcher hinanden, men jeg har vist et eller andet med bedafgrænsninger. Jeg synes, det gør noget ved udseendet af bedet, det skaber former og det kan jeg godt lide.

  SvarSlet
 4. Jeg tror jeg ville starte med græs- eller jordstier indtil du er sikker på, hvor du vil have dem.
  Skal hele græsplænen laves til bede?
  Hvis du har tænkt dig at plante træer og buske i bedene, så ville jeg starte med at købe dem, og placere dem rundt omkring i potter, og så gå rundt og kigge på dem nogen tid.
  Det er sådan jeg gør. Så kan man bedre se hvad det skaber af skygge og lys, og andre virkningner.
  De kloge siger at du skal bemærke hvor du går meget, og så lægge en sti der.
  Jeg ville også tænke siddepladser ind: Hvor er der sol, skygge, læ... alt efter hvad du går efter. Prøve at sætte et par stole der hvor du vil have pladserne.
  Det ligner altid en værre sigøjner-lejr hos mig, når jeg planlægger nyt, fordi jeg laver prøve-opstillinger med alle mulige mærkelige ting først. En omvendt løvrive kan agere træ, for at se hvor det vil kaste skygge :-)

  SvarSlet
 5. Tak for input. Det bliver nok græsstier over det meste af haven, og så en enkelt en med belægning. Tak Hanne for de gode råd.

  SvarSlet
 6. Det er rigtigt gode input du har fået.

  I sin tid, da vi startede ud med haven kontaktede vi den havearkitekt, der via Haven var tilknyttet vores område. Hun kom et par timer og det kostedet ca. 1200,-. Det er naturligvis også en slags penge og man kan få mange planter for dem - men jeg vil sige at for os var det den bedste investering. I stedet for bristede drømme og døde planter. Til gengæld gik vi så på markeder og fandt en del planter + venner og familie.

  Vi fik input til netop hvordan de meget overordnede linjer ift vores ønsker/interesser, huset osv og til en lang række planter, der ville passe til forholdene. Placering af terrasser var f.eks. meget anderledes, end hvad vi havde forestillet os.

  Det var klart det besøg, der satte skub i vores haveinteresse og vi fik imponerende meget ud af de par timer. Vi var meget på bar bund, andre har måske haft anderledes oplevelser. Nu ser det så en del anderledes ud, men hovedlinjerne, de er der stadig.

  Det var mit lille input - held og lykke :)

  SvarSlet
 7. Hej och tack för hälsningen på min blogg!
  Vi har efter hand minskat på gräsmattan och gjort gångar och fler eller större rabatter, precis som du planerar att göra. Kanske hade det varit bra med en havearkitekt, men det har vi inte haft, utan det har fått växa fram efter hand.
  Lycka till!
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet